As-Syahid Raed Rezek Jnaid

Monday, 23 November 2009


Tempat Syahid : Kem Jabalya
Tarikh Syahid : 02/03/2008

Latar belakang

Beliau dilahirkan pada tahun 1978 di Jabalya. Beliau menamatkan pengajiannya di sekolah yang berada dalam kem dan mendapat keputusan yang baik di antara adik beradiknya. Beliau seorang lelaki yang mempunyai keperibadian yang mulia, beliau sentiasa senyum, tenang, bersopan dan mudah diterima oleh orang, walau di manapun beliau berada.

Beliau juga berlaku sopan ke atas ibu bapanya malah beliau bertanggung jawab membantu ayahnya dalam soal kewangan. Beliau bekerja dalam gerakan Islam sejak masa kecilnya lagi dan sangat aktif dalam gerakan popular di daerahnya dengan menyertai Hamas. Kemudian beliau bergabung dengan gerakan penentangan Islam -Hamas.


Briged Al-Qassam

Beliau menyertai Briged Al Qassam setelah berbincang dengan saudaranya dalam gerakan Hamas. Setelah diterima Briged Al-Qassam, beliau telah terlibat dengan banyak operasi yang mendatangkan natijah membanggakan, antaranya:

1. Menyertai kumpulan yang melindungi kem daripada serangan-serangan Zionis yang cuba untuk menyerang kem tersebut.
2. Terlibat dengan operasi serang hendap tentera Zionis.
3. Ikut serta menjaga kem daripada Pasukan Khas Zionis.

Kepimpinan Al-Qassam mengiktiraf beliau sebagai perajurit yang sangat disiplin dalam tugasnya.

Kesyahidan

Pada 2 Mac 2008, tentera Zionis cuba menyelinap masuk ke kawasan timur Jabalya, tetapi mereka bertembung dengan As-Syahid Raed Rezek Jnaid dan kumpulannya. Para pejuang menentang tentera Zionis sehingga memaksa Zionis meminta bantuan pesawat pejuang dan mengebom mereka. Tentera Zionis tidak membenarkan ambulan Palestin merawat Raed Rezek Jnaid, ini menyebabkan beliau tidak mendapat rawatan dalam tempoh dua hari.

Kesyahidan orang seperti beliau dibanggakan oleh umat. Briged AlQassam menyatakan, “Briged Al-Qassam meratapi kematian para Mujahedeen, menegaskan untuk kembali komitmen dan tekad bagi meneruskan penentangan terhadap kependudukan yang zalim”.

Sumber dan disunting dari: http://www.qassam.ps/

Kredit kepada http://palestinefolder.blogspot.com/


Read more...

Israel Kembali Serang Al-Aqsa

Sunday, 15 November 2009

Tuesday, November 10, 2009


Mengapa dunia internasional tidak juga peduli pada Palestina? Mengapa pula dunia Israel tidak menganggap Israel sekarang serius dalam menyerang MasjidAl Aqsa, tempat suci ketiga bagi umat ini?

Hanya dalam hitungan kurang dari satu bulan, para penjajah Yahudi itu sudah melakukan beberapa kali penyerangan. Dan kali ini yang terjadi kedua kalinya.

Bentrokan meletus sebelumnya hari Minggu ketika pasukan Israel menggunakan granat, gas air mata dan peluru karet yang dilemparkan ke halaman masjid, menghalau semua jamaah Palestina yang tengah berkumpul di dalam masjid.

Sudah seharusnya dunia Islam berjaga-jaga setiap kali memasuki bulan November atau Desember. Dalam peristiwa-peristiwa sebelumnya yang membunuh dan menghapus sejarah Islam, Yahudi lebih sering melakukannya di bulan-bulan ini.

Ingat, invasi Cast Lead tahun kemarin dilakukan pada akhir Desember. Saat itu, Israel menewaskan lebih dari 1500 orang Palestina. Termasuk ibu-ibu dan anak-anak yang tak berdaya.

Rakyat Palestina sendiri--dengan tetap dipimpin oleh Hamas, tetap tak akan pernah menyerah. Semua ikut terlibat. Tua muda, lelaki dan perempuan. Gaza bukan hanya milikPalestina, dan juga menjadi simbol perlawanan langsung dunia Islam terhadap penjajahan Israel saat ini.

Saat ini, Israel terus-terusan mengepung kompleks masjid Al-Aqsa. Mereka masih menggunakan gas air mata dan peluru karet. Yang menahan mereka dari menggunakan senjata api mungkin saat ini karena debat panas di PBB dan adanya laporan Richard Goldstone.

Sementara negara-negara Islam diam seribu bahasa. Mesir, negeri tetangga sedang sibuk seputar suksesi Mubarak. Arab Saudi tengah kelimpungan mengurus haji dan feminisme. Sedangkan negeri Muslim terbesar di dunia, konon tengah panas dengan dagelan pemberantasan korupsi.

Semoga, serangan kedua kalinya Israel ini mulai bisa membuka kembali kesadaran kita akan kejamnya para Zionis. Jangan lupakan Palestina


Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP