ZAHHAR:TIADA RUNDINGAN AKAN BERLAKU DENGAN PIHAK ISRAEL

Saturday, 12 November 2011


AHAD,13/11/2011- Ahli biro Politik Hamas Dr Mahmoud Al-Zahhar telah menegaskan bahawa pergerakan itu tidak pernah dan tidak akan mengadakan sebarang rundingan dengan Israel.

Dia memberitahu yang berpangkalan di London akhbar Al-Hayat yang berpangkalan di London yang disiarkan pada hari Sabtu bahawa hanya rundingan secara tidak langsung telah dibuat dengan Israel demi mendapatkan pembebasan tahanan Palestin sebagai balasan untuk kebebasan tawanan Israel,Gilad Shalit.

Beliau berkata bahawa apa-apa rundingan secara tidak langsung hanya boleh berlaku sekiranya berkaitan dengan isu kemanusiaan seperti penyebaran wabak.

Zahhar kemudian mempersoalkan kesahihan rundingan dengan Israel kerana proses rundingan yang diusahakan oleh ketua PA Mahmoud Abbas telah terbukti kegagalannya, yang menunjukkan proses tersebut sebagai "membuang masa".

Pemimpin Hamas enggan mengaitkan antara ketenangan di Gaza dan perjanjian pertukaran tahanan dengan Israel, menjelaskan bahawa kedua-dua isu tersebut adalah berlainan.

Beliau juga menegaskan bahawa pengepungan Israel ke atas Gaza yang telah berkuat kuasa sejurus selepas Hamas memenangi pilihan raya sudah tidak dilaksanakan selepas penangkapan Shalit.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP