Eidulfitri di Palestin

Wednesday, 31 August 2011


Palestin - Ianya cukup menyedihkan untuk keluarga Palestin meraikan Hari Raya di bawah penjajahan, tetapi untuk meraikan Aidilfitri tanpa orang yang tersayang adalah bebanan yang lebih berat.

Keluarga Hassan Um di al-Khalil tidak berkumpul bersama di meja makan sejak 20 tahun yang lalu pada bulan Ramadan atau Aidilfitri kerana tidak sah Ramadan atau Hari Raya tanpa salah seornag daripada ahli keluarga beliau dipenjarakan atau dibunuh.

Um Hassan, ibu kepada dua orang syahid, tujuh tawanan dalam penjara Israel dan anak terakhirnya yang belajar di luar negara berkata bahawa penjajah Israel menahan lima anak 2 minggu lalu. Dua daripada anak lelakinya telah lama meringkuk dalam penjara; Iyad, selama 13 tahun dan Mahmoud, selama 20 tahun.

Di samping tujuh tawanan, Um Hassan memberitahu aljazeera.net bahawa dua anak lelakinya telah dibunuh oleh Israel; Murad telah dibunuh pada November 2002 dan Ahmad pada bulan Disember 2002.

Anak lelaki yang kesembilan beliau belajar di universiti luar negara.

Um Hassan berkata, beliau berdoa agar anak-anaknya selamat kembali dan beliau yakin bahawa penderitaannya ini akan diberi ganjaran oleh Allah, sambil menambah bahawa walaupun dia tidak menjangkakan untuk melihat mana-mana anak-anaknya pada Eid kali ini, dia tetap berharap agar mereka semua akan dilepaskan pada Eidulfitri akan datang.


Semoga kita tidak lupa keadaan mereka di sana di celah- celah kegembiraan kita menyambut Aidilfitri di sini. كل عام وانتم الى الله اقرب

Wallahu`alam.

Sumber: http://www.palestine-info.co.uk/en/

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP